Begravningskista med vackra, rosa blommor på
Hantera en bortgång

4 minuter läsning

Begravning: Allt du behöver när du ska planera ett sista avsked

När du förlorar någon som står dig nära är det viktigt att du får tid att sörja. Men samtidigt som du och andra närstående är mitt uppe i sorgen behöver bortgången hanteras  – bland annat ska en begravning planeras. För att du ska få tid över till allt annat som känns viktigt i den här stunden har vi satt ihop en guide. Här svarar vi på alla frågor som kan tänkas dyka upp när du ska planera en begravning.

Att planera en begravning

Sätt dig ner tillsammans med familj, släkt och/eller nära vänner för att tillsammans planera hur ni vill att begravningen ska se ut och gå till. Det kan vara skönt att samlas för att stötta varandra och hjälpas åt i svåra beslut. Diskutera viktiga frågor med utgångspunkt i den bortgångnes önskan och skriv gärna ut sammanställningen som du kan ta med till din begravningsbyrå eller skicka in direkt. Kom ihåg att den bortgångne kan ha lämnat information och önskemål om begravningen till en präst, begravningsbyrå eller i ett digitalt valv.

 

Att planera en begravning är bara en av många saker du behöver tänka på när någon går bort. Mer om vad du ska göra när en anhörig dött kan du läsa här.

 

 

Nedan följer några vanliga frågor du kan tänkas få vid besöket hos begravningsbyrån:

 

 • Var och när ska begravningen äga rum?
 • Har den avlidna egna önskemål?
 • Ska begravningsceremonin vara kyrklig, borgerlig eller i någon annan trosinriktning?
 • Jordbegravning eller kremationsbegravning?
 • Vilken kista eller urna?
 • Ska det hållas en minnesstund? Var, när och hur?

 

 

Vi tipsar om musik till begravningen

Musik är ett viktigt inslag under begravningsceremonin. Har den bortgångne egna önskemål eller kanske till och med har valt ut en lista själv är valen enkla. Behöver du däremot guidning hittar du här vår lista med musik till begravning.

 

 

Vem betalar för begravningen?

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift som täcker de viktigaste kostnaderna vid en begravning. Som medlem i Svenska kyrkan betalar man dessutom en kyrkoavgift som täcker en del av kostnaderna.

 

Så vem betalar då för begravningen? Det är dödsboet som står för de kostnader som inte täcks av begravnings- eller kyrkoavgiften. Om pengarna inte räcker kan dödsboet ansöka om ekonomiskt stöd hos socialtjänsten i den kommun som den avlidna var skriven.

 

 

Vad kostar en begravning?

Ett exakt belopp för vad en begravning kostar finns inte. Det beror helt på vilka val du gör. Enligt Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer kostade en begravning i snitt mellan 18 000 och 27 000 kr år 2022. Kostnaderna varierar dessutom beroende på var i landet begravningen äger rum. Utan ceremoni kan den kosta från 9 000 kr.

 

 

I priset för en vanlig begravning med ceremoni ingår:

 

 • Begravningsbyråns kostnader.
 • Transporter såsom hämtning av avliden och transport till bårhus. Det kan också vara transport till kremation och av urna eller kista till ceremonilokal.
 • Kista och ev. urna.
 • Dödsannons/minnesrum.
 • Dekorationer som blommor och bårtäcke.
 • Omhändertagande med kistläggning av den avlidne.
 • Präst/officiant och representant från begravningsbyrån vid ceremonin.
 • Eventuella avgifter till församling. Kan exempelvis vara hyra av församlingssal.
 • Minnesstund med förtäring.

 

 

Vad kostar en begravning med kremering?

Vid de flesta begravningar i Sverige kremeras kroppen. Antalet jordbegravningar blir allt färre. Priset för begravningen påverkas av om du väljer kremering eller jordbegravning.

 

Många associerar kremering med den enklaste formen av begravning som kallas direktkremation. Men kremeringen har ingenting med själva begravningens utformning att göra. Ofta är kremering ett önskemål från den avlidne.

 

Kostnaden för kremering är statlig och drabbar inte dödsboet. Begravningsavgiften täcker alltså kremeringen – och denna betalar alla folkbokförda i Sverige i skatt.

 

 

Vad ska man tänka på när man går på begravning?

Har du en släkting, vän eller bekant som gått bort. Att närvara vid minnesstunden och begravningen är ett bra sätt för dig att sörja den bortgångne, men visar också stöd till övriga anhöriga. Här är vad som gäller vid en begravning.

 

 

Deltagande vid minnesstund

Ibland står det i dödsannonsen att familjen bjuder in till minnesstund. Då samlas oftast gästerna efter begravningen och äter en bit mat eller fika ihop. Om du är osäker på vad som gäller vid minnesstunden kan du höra av dig till begravningsbyrån med dina frågor. Meddela även om du har allergier eller behöver specialkost.

 

Minnesstunden pågår ofta i omkring 1,5-2 timmar, men kan vara både kortare och längre. Det förväntas inte att alla som är närvarande vid begravningen också går på minnesstunden. Med det sagt kan du välja att lämna efter begravningen, om du vill. Ofta bjuder prästen eller officianten in till minnesstund när ceremonin är slut. Se till att anmäla dig innan, men vanligtvis finns det plats för fler om du inte gjort det. Hör med representanten om det går bra att du närvarar.

 

 

I krets av de närmaste

Står det i dödsannonsen att begravningen sker i kretsen av de närmaste eller i stillhet vill de anhöriga själva bjuda in till begravning. Ofta är det en liten skara som består av familj och nära släkt och vänner. Det finns inga regler kring hur många som får närvara på en begravning. Det avgör de anhöriga, men har också att göra med var den äger rum och hur många som får plats i lokalen.

 

Om du inte är inbjuden till begravningen kan du alltid skicka en blomma eller lämna en minnesgåva till en fond för att visa din sorg och ditt stöd. Ibland står det i annonsen att man gärna får skänka pengar till en utvald fond. Om det inte står utskrivet väljer du själv, här är det tanken som räknas. Om du är osäker på hur det går till när du skänker pengar eller skickar blommor kan du alltid kontakta begravningsbyrån. Står det inte vilken begravningsbyrå som tar hand om begravningen kan du ringa kyrkogårdsförvaltningen.

 

 

Klädsel vid begravning

Vilken klädsel som gäller vid begravning kan variera beroende på vilken klädkod anhöriga har valt. Samma gäller för klädsel vid minnesstund. Är klädkoden inte angiven bör du hålla dig till den traditionella mörka diskreta klädseln. Om de anhöriga har valt en frivillig klädkod kan du klä dig mer fritt. Vi rekommenderar fortfarande att du väljer en relativt diskret klädsel, om klädkoden inte säger något annat. Att välja klädsel till begravning med omsorg är ett sätt att visa respekt för den avlidne och dennes familj.

Kom igång idag

Kom igång idag

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dem du väljer att dela dina filer med.

Prova gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Efterlevnad

2 minuters läsning

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Att planera en begravning under en tid av sorg kan kännas överväldigande, särskilt med tanke på de ekonomiska aspekterna. Det är viktigt att förstå och hantera kostnaderna förknippade med en begravning på ett effektivt sätt. Denna artikel ger vägledning och tips för att skapa en värdig och ekonomiskt hållbar begravning.
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Arv

2 minuters läsning

Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Att navigera i de ekonomiska och administrativa aspekterna av en närståendes bortgång kan vara en utmaning, särskilt när det gäller livförsäkring. Livförsäkring är ett viktigt verktyg för att skydda efterlevandes ekonomiska välbefinnande, men detaljerna kan vara svåra att greppa. Denna artikel erbjuder klarhet och vägledning för efterlevande i hanteringen av livförsäkring.
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.