Efterlevnad

6 minuter läsning

Musik till begravningar: Tips på musik vid sista avskedet

Stämningsfull begravningsmusik utgör ett viktigt inslag vid ett sista avsked av en anhörig. Toner och lyrik kan ofta beskriva känslor bättre än ord, och med rätt musikval blir begravningsceremonin både personlig och stämningsfull. I denna artikel kommer vi att guida dig till hur du kan välja rätt musik till en älskad familjemedlems eller väns begravning.

Vilken musik ska spelas på mammas eller pappas begravning?

När en älskad förälder eller annan närstående går bort vill man ju såklart att deras begravning ska bli så vacker och stämningsfull som möjligt. Begravningsceremonin är en viktig del i sorgearbetet och symboliserar för många det slutgiltiga avskedet. Således måste man välja musik med omsorg.
Som barn har man ofta ganska bra koll på vilken typ av musik ens pappa eller mamma tyckte om medan de levde, men ibland kan det vara svårt att samla tankarna, då det finns så mycket annat att ordna med vid ett dödsfall.

 

Personer som vetat om att slutet varit nära eller varit förutseende och vill välja sin musik kan ha skrivit en lista med önskemål för sin begravning, som lämnats till präst, begravningsbyrå, familjejurist eller ett digitalt valv. På en sådan lista finns inte sällan önskemål om specifika psalmer, låtar och musikstycken som personen vill ska spelas under sin begravning. Ibland inträffar dock dödsfall plötsligt och oväntat. I sådana situationer är det upp till er närstående att ordna med musiken.

 

När det kommer till begravningsmusik så kan man tänka på att musiken ska utgöra en röd tråd genom ceremonin. Prästen eller officianten kommer att berätta om vem er mamma eller pappa var, vad de tyckte om och om viktiga händelser i deras liv. Musiken mellan talen bör därför spegla den dödas personlighet, intressen och upplevelser. Det behöver inte alls vara gravallvarligt. Om er pappa eller mamma var en skojfrisk och levnadsglad person så kan faktiskt humoristiska sånger passa bättre än sorgsna. Huvudsaken är att det är musik som speglar den avlidnes person.
Längre ner har vi listat populära psalmer, låtar och musikstycken till begravningar, som du kan använda som inspiration.

 

 

Välja musik till kyrklig begravning

De allra flesta begravningar i Sverige sker i en kyrka, i ett kapell eller någon form av lokal knuten till Svenska kyrkan. En begravning i Svenska kyrkan följer en ordning där ceremonin inleds med orgelmusik, följt av ett personligt musikstycke eller sång, två-tre psalmer, samt orgelmusik mot slutet. Under avskedet framme vid kistan, den s.k. defilieringen, kan man välja om det ska spelas musik eller vara tyst.

 

 

Inspelad musik vid begravningsgudstjänst

Ni som vill spela upp inspelad musik på begravningen behöver ta med eller införskaffa en original-CD där låten finns med. Svenska kyrkan har nämligen som policy att inte spela streamad musik från Spotify, Youtube eller egenhändigt brända CDR-skivor. Däremot kan en del kyrkor gå med på att spela låtar köpta på iTunes eller inspelad musik som man själv komponerat och/eller äger upphovsrätten till. Skälet till detta är att en begravning räknas som en offentlig sammankomst och måste följa STIM:s regler kring offentligt framförande.

 

Musik på borgerlig begravning

När det kommer till borgerliga begravningar så är reglerna kring musik friare. Det är med andra ord valfritt om ni vill sjunga psalmer eller inte. Då en borgerlig begravning, till skillnad från en kyrklig, räknas som en sluten sammankomst, är det också tillåtet att spela upp streamad musik, eller musik från brända CDR-skivor.

 

Levande musik vid begravningar

Det allra mest uppskattade brukar vara att framföra musiken live, antingen genom att anlita professionella musiker eller fråga musikaliska personer i bekantskapskretsen. Ofta kan begravningsbyrån eller prästen komma med rekommendationer på solister som kan framföra musik på er närståendes begravning. Begravningsmusiker har ofta en färdig repertoar med stycken och låtar som ni kan välja från.

 

Har man specifika önskemål kring låtar som man vill ska spelas på begravningen så kan man skicka en förfrågan till musikern. Ofta krävs det att du köper noter till det enskilda musikstycket, samt är ute i god tid, då det ibland kan ta tid att öva in ett helt nytt stycke.

 

 

10 populära klassiska stycken att framföra på begravningar

 

1. Spiegel im Spiegel av Arvo Pärt

 

2. Air (ur Orkestersvit i D-dur) av Johann Sebastian Bach

 

3. II. Adagio (ur Klarinettkonsert i A-dur K.622) av Wolfgang Amadeus Mozart

 

4. Ave Maria (D839) av Franz Schubert

 

5. 3 Nocturnes, Op. 9: II. Andante av Frederic Chopin

 

6. Adagio i G-moll av Tomaso Albinoni

 

7. Romans (ur Pastoralsvit, Op. 19) av Lars-Erik Larsson

 

8. Largo (ur operan Xerxes) av Georg Friedrich Händel

 

9. Kanon i D-dur av Johann Pachelbel

 

10. Gymnopedie No.1 av Erik Satie

 

 

Vilka psalmer passar vid begravningar?

För begravning i Svenska kyrkan är det obligatoriskt med psalmsång. Här kan det vara bra att välja psalmer med känd melodi som många begravningsgäster kan följa med i. Hålls begravningen i juletid kan det vara passande med julpsalm, som till exempel Psalm 113. Det är en ros utsprungen eller Psalm 122. Dagen är kommen.

 

På liknande sätt kan det vara passande med en vår- och sommarpsalm när begravningsgudstjänsten äger rum under denna tid på året. Psalm 201. En vänlig grönskas rika dräkt med sitt budskap om pånyttfödelse och evigt liv tycker många är en både trösterik och hoppfull psalm som ofta sjungs vid sommarbegravningar. Ett liknande tema har Härlig är jorden, som är en av de populäraste psalmerna att sjunga vid begravningar och passar oavsett årstid.
Var den bortgångne troende så kan man med fördel välja en psalm med tydligare kristet budskap. Det finns även en rad vackra andliga sånger som Jag ska gå genom tysta skyar och Jag har hört om en stad ovan molnen som ofta spelas på begravningar. Kantorn kan tillsammans med prästen komma med passande förslag på vilka psalmer som kan passa vid ceremonin.

 

10 populära psalmer vid begravningar

 

1. Härlig är jorden

2. Blott en dag

3. Bred dina breda vingar

4. En vänlig grönskas rika dräkt

5. Amazing Grace

6. Närmare gud till dig

7. Som en härlig gudomskälla (han har öppnat pärleporten)

8. Var inte rädd

9. Tryggare kan ingen vara

10. Du vet väl om att du är värdefull

 

Populära svenska låtar att spela på begravningsceremonin

En älskad pappa, mamma, eller närstående kanske hade sina favoritartister som de höll högt och vars musik de gärna spelade hemma och till fest. Rock, folkmusik, opera och jazz spelas ofta på begravningar och det finns många fina bitar som lämpar sig för sista avskedet. Att välja en favoritlåt som betydde mycket för den avlidne kan göra begravningen mer personlig och stämningsfull. Här nedan har vi listat svenska och engelska låtar som är populära att spela på begravningar.

 

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att begravningen är en sammankomst för de efterlevande. Undvik alltför grov och provocerande musik, även om den bortgångne uppskattat just sådan musik när han eller hon levde. Använd ert omdöme och välj klokt så kommer begravningen bli en fin och stämningsfull tillställning.

 

10 populära svenska låtar på begravningar

 

1. Gabriellas sång – Helen Sjöholm

2. En säng av rosor – Darin

3. Ängeln i rummet – Eva Dahlgren

4. För kärlekens skull – Ted Gärdestad

5. En stund på jorden – Laleh

6. Strövtåg i hembygden – Mando Diao

7. Var är du min vän – Lisa Nilsson

8. Öppna landskap – Ulf Lundell

9. Tro – Marie Fredriksson

10. Jag och min far – Magnus Uggla

 

10 populära begravningslåtar på engelska

 

1. My Way – Frank Sinatra

2. It’s a Wonderful World – Louis Armstrong

3. Bridge Over Troubled Water – Simon & Garfunkel

4. Tears in Heaven – Eric Clapton

5. Hallelujah – Leonard Cohen

6. Knockin’ On Heaven’s Door – Bob Dylan

7. Time to Say Goodbye – Sarah Brightman & Andrea Bocelli

8. Over the Rainbow – Eva Cassidy

9. The Long and Winding Road – The Beatles

10. Always Look at the Bright Side of Life – Monty Python

 

 

På Fernita hjälper vi dig att hantera en anhörigs bortgång. Genom vår stegvisa guide kan du vara säker på att du inte missar något viktigt. Läs mer om vår tjänst här.

Kom igång idag

Kom igång idag

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dem du väljer att dela dina filer med.

Testa gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Efterlevnad

2 minuters läsning

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Att planera en begravning under en tid av sorg kan kännas överväldigande, särskilt med tanke på de ekonomiska aspekterna. Det är viktigt att förstå och hantera kostnaderna förknippade med en begravning på ett effektivt sätt. Denna artikel ger vägledning och tips för att skapa en värdig och ekonomiskt hållbar begravning.
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Arv

2 minuters läsning

Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Att navigera i de ekonomiska och administrativa aspekterna av en närståendes bortgång kan vara en utmaning, särskilt när det gäller livförsäkring. Livförsäkring är ett viktigt verktyg för att skydda efterlevandes ekonomiska välbefinnande, men detaljerna kan vara svåra att greppa. Denna artikel erbjuder klarhet och vägledning för efterlevande i hanteringen av livförsäkring.
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.