Avtalsmallar

Gratis mall för testamente

Visst kan det kännas onödigt att skriva ett testamente när du är mitt uppe i livet. Men just detta dokument är en viktig försäkran om att din bodelning kommer fördelas rätt efter din bortgång. Använd vår gratis mall för testamente för att komma igång och försäkra dig om att du inkluderar alla testamentets viktiga delar samt krav på formgivning.

Testamente mall
Testamente makar
Testamente sambo

Psst! Glöm inte att spara en kopia i Digitala valvet

Vem ska skriva testamente?

Det spelar ingen roll var du är i livet för tillfället, om du är mitt uppe i karriären eller om du precis bildat familj – att ha ett testamente innebär alltid en trygghet. Alla som har tillgångar behöver ett testamente. Är det inte tydligt vem som ska ta över vad efter din bortgång är testamentet ännu viktigare. Se till att skriva ett testamente nu om du:

  1. Är gift och har barn
    Oavsett om det finns gemensamma barn eller enbart särkullbarn innebär alltid testamentet en extra trygghet som möjliggör för alla inblandade att veta vad som gäller.
  2. Har en sambo
    Vill du att din sambo ska ärva efter din bortgång måste detta stå med i ditt testamente. En sambo har nämligen inte någon arvsrätt. Har du barn kan du med testamentets hjälp försäkra dig om att barnen får vad de vill ha.
  3. Är singel
    Bara för att du är singel betyder det inte att du inte behöver ett testamente. Det finns alltid någon som ska ärva det du lämnar efter dig. Har du inga barn är det om möjligt ännu viktigare att du själv får bestämma vem dina tillgångar ska gå till.

Förvara ditt testamente på en säker plats
Förvara alltid testamentet på en säker plats. Det är alltid en god idé att även spara en kopia där du berättar för dina nära och kära var originalet finns. Om dina arvingar inte vet var testamentet går att hitta efter din bortgång finns risk att det förstörs, eller att man antar att det inte finns något testamente.

Förvara en kopia av ditt testamente i Digitala valvet. Här kan du samla alla viktiga handlingar men också minnen som du vill ska leva kvar hos dina nära och kära, även efter din bortgång.

Skriv ett testamente i 3 enkla steg

Lista och fördela dina tillgångar
I ditt testemente kan du antingen lista en viss procent av dina samlade tillgångar, eller fördela särskilt utpekad egendom. Det är helt upp till dig hur dina tillgångar ska fördelas. Du behöver dessutom inte inkludera allt, utan enbart ett bestämt belopp.

Ange arvtagares uppgifter
Se till att det går att identifiera dina arvtagare. Om du saknar personnummer kan du istället ange vad ni har för relation, eller andra uppgifter som kan användas för identifikation. Detta skulle kunna vara adress eller telefonnummer.

Underteckna och bevittna
Testamentet ska vara egenhändigt undertecknat av dig. Själva namnteckningen ska bevittnas av två personer som båda är samtidigt närvarande. Vittnena får inte vara släkt eller omnämnas i testamentet. De ska veta att det är ett testamente som ska bevittnas men du behöver inte visa dem innehållet.

Läs mer om hur du skriver ett testamente i vår guide som du hittar här.

Vår gratis mall för testamente
Tycker du det här med testamente låter krångligt? Då kan du skriva ditt testamente utifrån vår mall som du laddar du ner helt gratis. Spara både tid och pengar på att skriva ett testamente som blir rätt på första försöket, och där ingen jurist behövs. Vill du vara på säkra sidan kan du såklart låta en jurist se över testamentet när du är klar.

Fortsätt läsa

Relaterade artiklar

När öppnar man ett testamente?

Testamente

3 minuters läsning

När öppnar man ett testamente?

Ett testamente är ett viktigt juridiskt dokument som uttrycker den avlidnes önskemål angående fördelningen av egendom och tillgångar. Men när får man egentligen öppna ett testamente? Vem får öppna det? Och när träder testatorns önskemål i kraft? I den här artikeln talar vi mer om vilka regler som gäller när ett testamente ska öppnas.
Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

3 minuters läsning

Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

Att förlora en nära anhörig är tufft och det krävs tid för att läka – och för att hantera allt praktiskt som begravning och bodelning. Då kan det vara skönt att komma ifrån jobbets måsten ett tag. Men har man rätt till betald ledighet vid dödsfall, och är det möjligt att sjukskriva sig när en anhörig dött? Allt om ledighet vid dödsfall kan du läsa i den här artikeln.
Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

Efterlevnad

3 minuters läsning

Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

När någon går bort behöver anhöriga, men också andra aktörer i den avlidnes liv informeras. Men vem ansvarar egentligen för att meddela dödsfall till anhöriga – och vilka ska nås av informationen? Det finns inga lagar som säger hur och vem som ska meddela ett dödsfall. Inte heller finns det några regler kring vem som ska informeras. Däremot är det alltid någon som tar på sig ansvaret att sprida ordet vidare. Mer om vem som meddelar ett dödsfall till anhöriga och till vilka, kan du läsa i den här artikeln.
Se fler artiklar

Skapa ett konto för att börja använda Fernitas digitala tjänster

Kom igång nu

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.