Avtalsmallar

Gratis mall för testamente

Visst kan det kännas onödigt att skriva ett testamente när du är mitt uppe i livet. Men just detta dokument är en viktig försäkran om att din bodelning kommer fördelas rätt efter din bortgång. Använd vår gratis mall för testamente för att komma igång och försäkra dig om att du inkluderar alla testamentets viktiga delar samt krav på formgivning.

Testamente mall
Testamente makar
Testamente sambo

Psst! Glöm inte att spara en kopia i Digitala valvet

Vem ska skriva testamente?

Det spelar ingen roll var du är i livet för tillfället, om du är mitt uppe i karriären eller om du precis bildat familj – att ha ett testamente innebär alltid en trygghet. Alla som har tillgångar behöver ett testamente. Är det inte tydligt vem som ska ta över vad efter din bortgång är testamentet ännu viktigare. Se till att skriva ett testamente nu om du:

  1. Är gift och har barn
    Oavsett om det finns gemensamma barn eller enbart särkullbarn innebär alltid testamentet en extra trygghet som möjliggör för alla inblandade att veta vad som gäller.
  2. Har en sambo
    Vill du att din sambo ska ärva efter din bortgång måste detta stå med i ditt testamente. En sambo har nämligen inte någon arvsrätt. Har du barn kan du med testamentets hjälp försäkra dig om att barnen får vad de vill ha.
  3. Är singel
    Bara för att du är singel betyder det inte att du inte behöver ett testamente. Det finns alltid någon som ska ärva det du lämnar efter dig. Har du inga barn är det om möjligt ännu viktigare att du själv får bestämma vem dina tillgångar ska gå till.

Förvara ditt testamente på en säker plats
Förvara alltid testamentet på en säker plats. Det är alltid en god idé att även spara en kopia där du berättar för dina nära och kära var originalet finns. Om dina arvingar inte vet var testamentet går att hitta efter din bortgång finns risk att det förstörs, eller att man antar att det inte finns något testamente.

Förvara en kopia av ditt testamente i Digitala valvet. Här kan du samla alla viktiga handlingar men också minnen som du vill ska leva kvar hos dina nära och kära, även efter din bortgång.

Skriv ett testamente i 3 enkla steg

Lista och fördela dina tillgångar
I ditt testemente kan du antingen lista en viss procent av dina samlade tillgångar, eller fördela särskilt utpekad egendom. Det är helt upp till dig hur dina tillgångar ska fördelas. Du behöver dessutom inte inkludera allt, utan enbart ett bestämt belopp.

Ange arvtagares uppgifter
Se till att det går att identifiera dina arvtagare. Om du saknar personnummer kan du istället ange vad ni har för relation, eller andra uppgifter som kan användas för identifikation. Detta skulle kunna vara adress eller telefonnummer.

Underteckna och bevittna
Testamentet ska vara egenhändigt undertecknat av dig. Själva namnteckningen ska bevittnas av två personer som båda är samtidigt närvarande. Vittnena får inte vara släkt eller omnämnas i testamentet. De ska veta att det är ett testamente som ska bevittnas men du behöver inte visa dem innehållet.

Läs mer om hur du skriver ett testamente i vår guide som du hittar här.

Vår gratis mall för testamente
Tycker du det här med testamente låter krångligt? Då kan du skriva ditt testamente utifrån vår mall som du laddar du ner helt gratis. Spara både tid och pengar på att skriva ett testamente som blir rätt på första försöket, och där ingen jurist behövs. Vill du vara på säkra sidan kan du såklart låta en jurist se över testamentet när du är klar.

Fortsätt läsa

Relaterade artiklar

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Efterlevnad

2 minuters läsning

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Att planera en begravning under en tid av sorg kan kännas överväldigande, särskilt med tanke på de ekonomiska aspekterna. Det är viktigt att förstå och hantera kostnaderna förknippade med en begravning på ett effektivt sätt. Denna artikel ger vägledning och tips för att skapa en värdig och ekonomiskt hållbar begravning.
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Arv

2 minuters läsning

Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Att navigera i de ekonomiska och administrativa aspekterna av en närståendes bortgång kan vara en utmaning, särskilt när det gäller livförsäkring. Livförsäkring är ett viktigt verktyg för att skydda efterlevandes ekonomiska välbefinnande, men detaljerna kan vara svåra att greppa. Denna artikel erbjuder klarhet och vägledning för efterlevande i hanteringen av livförsäkring.
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Se fler artiklar

Skapa ett konto för att börja använda Fernitas digitala tjänster

Kom igång nu

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.