En olycksbådande klocka som påminner alla om att det är tamejtusan på tiden att se över sin bouppteckning!
Bodelning

3 minuter läsning

Hur lång tid tar en bouppteckning?

Har du någon gång undrat hur lång tid det tar att göra en bouppteckning? Ja, det är en rimlig fråga att ställa när någon går bort och ett dödsbo ska hanteras. Men oroa dig inte, vi finns här för att besvara alla dina funderingar.

I denna artikel kommer vi att tala mer om

  • Hur lång tid en bouppteckning faktiskt tar
  • hur lång tid det tar för Skatteverket att godkänna en bouppteckning
  • Om när man egentligen får ut sin del av ett arv
  • Guida dig till hur du kan få processen att gå något snabbare

Hur lång tid tar en bouppteckning?

Från det att ett dödsfall inträffat brukar det ta åtminstone 3 månader att göra en bouppteckning – men ofta tar det längre tid än så. 

 

Senast 3 månader efter dödsdagen ska bouppteckningsförrättningen hållas. Detta är ett möte där alla som ärver den avlidne har rätt att närvara tillsammans med två förrättningsmän. Inom en månad efter förrättningen ska bouppteckningen lämnas in till Skatteverket. Alltså ska den lämnas in senast 4 månader efter dödsdagen. 

 

Det är vanligt att det tar längre tid än så innan bouppteckningen kan skickas in, och i dessa fall måste anstånd begäras från Skatteverket. Att samla in alla uppgifter är ofta den mest tidskrävande delen av bouppteckningen eftersom banker, myndigheter och försäkringsbolag har olika långa hanteringstider för att skicka ut all information.  

 

 

Hur lång tid tar det för Skatteverket att godkänna en bouppteckning?

I frågan om hur lång tid det tar att göra en bouppteckning, behöver vi också diskutera hur lång tid det tar för Skatteverket att godkänna den. När bouppteckningen är godkänd och underskriven ska den alltså skickas in till Skatteverket för registrering. Den tid det tar för Skatteverket att handlägga och godkänna ärendet brukar vara mellan 8-12 veckor.  

 

 

Döds­bo­an­mä­lan inom 2 må­na­der

Om det finns mer skulder i dödsboet än vad det finns tillgångar kan man istället för en bouppteckning göra en dödsboanmälan. Denna ska som senast genomföras 2 månader efter dödsdagen. 

 

 

Hur lång tid tar det att få pengar efter bouppteckning?

Även om bouppteckningen skickats in och godkänts av Skatteverket är det inte dags för arvet att betalas ut riktigt än. Efter att bouppteckningen godkänts ska ett arvskifte genomföras. Det är här arvet fördelas mellan arvingarna. Eftersom handlingarna inte ska skickas in och godkännas av en myndighet behöver denna del av processen inte ta speciellt lång tid. 

 

Det som kan dra ut på tiden är om arvingarna inte är överens om hur arvet ska fördelas. Om inte alla dödsbodelägare kan träffas fysiskt måste dessutom dokument skickas ut för att bli underskrivna. Kan arvingarna inte enas kommer det såklart ta ännu längre tid. Vid en sådan situation krävs hjälp från en skiftesman, och om inte skiftesmannen kan lösa situationen krävs att arvet avgörs i en domstol. Då kan det, som du säkert förstår, ta riktigt lång tid innan det är klart och arvet kan delas ut. 

 

 

Får man röra ett dödsbo innan bouppteckning?

Så länge alla dödsbodelägare är överens är det tillåtet att fördela dödsboets saker i hemmet innan bouppteckningen är registrerad och arvskiftet upprättat. Är inte samtliga dödsbodelägare överens, är det dock inte tillåtet att tömma eller ta egendom från dödsboet. Detta ses nämligen som ett brott i klass med bedrägeri eller förskingring – vilket kan leda till fängelsestraff. 

 

Är du osäker på vem eller vilka som är dödsbodelägare, bör du alltså vänta med att röra dödsboet tills efter att bouppteckningen och arvskiftet genomförts. 

 

 

Så skyndar du på processen för bouppteckning 

Nu har du fått svar på frågan om hur lång tid en bouppteckning tar. Om du vill att den ska gå så snabbt som möjligt kan du välja att göra den själv. Då behöver du exempelvis inte vänta på en begravningsbyrå eller en jurist. Som nära anhörig till någon som avlidit är det oftast inte speciellt svårt att genomföra en bouppteckning själv. Dessutom kommer du kanske kunna göra den på kortare tid än vad någon utomstående hade gjort. Här kan du läsa mer om hur du gör en bouppteckning själv. 

 

Undrar du vad en bouppteckning kostar, kan vi meddela att det oftast är billigare att göra bouppteckningen på egen hand. 

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Testa då vår tjänst gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

När öppnar man ett testamente?

Testamente

3 minuters läsning

När öppnar man ett testamente?

Ett testamente är ett viktigt juridiskt dokument som uttrycker den avlidnes önskemål angående fördelningen av egendom och tillgångar. Men när får man egentligen öppna ett testamente? Vem får öppna det? Och när träder testatorns önskemål i kraft? I den här artikeln talar vi mer om vilka regler som gäller när ett testamente ska öppnas.
Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

3 minuters läsning

Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

Att förlora en nära anhörig är tufft och det krävs tid för att läka – och för att hantera allt praktiskt som begravning och bodelning. Då kan det vara skönt att komma ifrån jobbets måsten ett tag. Men har man rätt till betald ledighet vid dödsfall, och är det möjligt att sjukskriva sig när en anhörig dött? Allt om ledighet vid dödsfall kan du läsa i den här artikeln.
Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

Efterlevnad

3 minuters läsning

Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

När någon går bort behöver anhöriga, men också andra aktörer i den avlidnes liv informeras. Men vem ansvarar egentligen för att meddela dödsfall till anhöriga – och vilka ska nås av informationen? Det finns inga lagar som säger hur och vem som ska meddela ett dödsfall. Inte heller finns det några regler kring vem som ska informeras. Däremot är det alltid någon som tar på sig ansvaret att sprida ordet vidare. Mer om vem som meddelar ett dödsfall till anhöriga och till vilka, kan du läsa i den här artikeln.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.