En olycksbådande klocka som påminner alla om att det är tamejtusan på tiden att se över sin bouppteckning!
Bodelning

3 minuter läsning

Hur lång tid tar en bouppteckning?

Har du någon gång undrat hur lång tid det tar att göra en bouppteckning? Ja, det är en rimlig fråga att ställa när någon går bort och ett dödsbo ska hanteras. Men oroa dig inte, vi finns här för att besvara alla dina funderingar.

I denna artikel kommer vi att tala mer om

  • Hur lång tid en bouppteckning faktiskt tar
  • hur lång tid det tar för Skatteverket att godkänna en bouppteckning
  • Om när man egentligen får ut sin del av ett arv
  • Guida dig till hur du kan få processen att gå något snabbare

Hur lång tid tar en bouppteckning?

Från det att ett dödsfall inträffat brukar det ta åtminstone 3 månader att göra en bouppteckning – men ofta tar det längre tid än så. 

 

Senast 3 månader efter dödsdagen ska bouppteckningsförrättningen hållas. Detta är ett möte där alla som ärver den avlidne har rätt att närvara tillsammans med två förrättningsmän. Inom en månad efter förrättningen ska bouppteckningen lämnas in till Skatteverket. Alltså ska den lämnas in senast 4 månader efter dödsdagen. 

 

Det är vanligt att det tar längre tid än så innan bouppteckningen kan skickas in, och i dessa fall måste anstånd begäras från Skatteverket. Att samla in alla uppgifter är ofta den mest tidskrävande delen av bouppteckningen eftersom banker, myndigheter och försäkringsbolag har olika långa hanteringstider för att skicka ut all information.  

 

 

Hur lång tid tar det för Skatteverket att godkänna en bouppteckning?

I frågan om hur lång tid det tar att göra en bouppteckning, behöver vi också diskutera hur lång tid det tar för Skatteverket att godkänna den. När bouppteckningen är godkänd och underskriven ska den alltså skickas in till Skatteverket för registrering. Den tid det tar för Skatteverket att handlägga och godkänna ärendet brukar vara mellan 8-12 veckor.  

 

 

Döds­bo­an­mä­lan inom 2 må­na­der

Om det finns mer skulder i dödsboet än vad det finns tillgångar kan man istället för en bouppteckning göra en dödsboanmälan. Denna ska som senast genomföras 2 månader efter dödsdagen. 

 

 

Hur lång tid tar det att få pengar efter bouppteckning?

Även om bouppteckningen skickats in och godkänts av Skatteverket är det inte dags för arvet att betalas ut riktigt än. Efter att bouppteckningen godkänts ska ett arvskifte genomföras. Det är här arvet fördelas mellan arvingarna. Eftersom handlingarna inte ska skickas in och godkännas av en myndighet behöver denna del av processen inte ta speciellt lång tid. 

 

Det som kan dra ut på tiden är om arvingarna inte är överens om hur arvet ska fördelas. Om inte alla dödsbodelägare kan träffas fysiskt måste dessutom dokument skickas ut för att bli underskrivna. Kan arvingarna inte enas kommer det såklart ta ännu längre tid. Vid en sådan situation krävs hjälp från en skiftesman, och om inte skiftesmannen kan lösa situationen krävs att arvet avgörs i en domstol. Då kan det, som du säkert förstår, ta riktigt lång tid innan det är klart och arvet kan delas ut. 

 

 

Får man röra ett dödsbo innan bouppteckning?

Så länge alla dödsbodelägare är överens är det tillåtet att fördela dödsboets saker i hemmet innan bouppteckningen är registrerad och arvskiftet upprättat. Är inte samtliga dödsbodelägare överens, är det dock inte tillåtet att tömma eller ta egendom från dödsboet. Detta ses nämligen som ett brott i klass med bedrägeri eller förskingring – vilket kan leda till fängelsestraff. 

 

Är du osäker på vem eller vilka som är dödsbodelägare, bör du alltså vänta med att röra dödsboet tills efter att bouppteckningen och arvskiftet genomförts. 

 

 

Så skyndar du på processen för bouppteckning 

Nu har du fått svar på frågan om hur lång tid en bouppteckning tar. Om du vill att den ska gå så snabbt som möjligt kan du välja att göra den själv. Då behöver du exempelvis inte vänta på en begravningsbyrå eller en jurist. Som nära anhörig till någon som avlidit är det oftast inte speciellt svårt att genomföra en bouppteckning själv. Dessutom kommer du kanske kunna göra den på kortare tid än vad någon utomstående hade gjort. Här kan du läsa mer om hur du gör en bouppteckning själv. 

 

Undrar du vad en bouppteckning kostar, kan vi meddela att det oftast är billigare att göra bouppteckningen på egen hand. 

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Testa då vår tjänst gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Digitalt arv: Vad händer med dina digitala tillgångar efter din bortgång?

Arv

3 minuters läsning

Digitalt arv: Vad händer med dina digitala tillgångar efter din bortgång?

I en digitalt driven värld blir frågan om vad som händer med våra digitala tillgångar efter vår bortgång allt viktigare. Digitala tillgångar, från sociala mediekonton till e-post och onlinebankkonton, utgör en väsentlig del av vårt arv. Men utan tydliga riktlinjer och åtgärder kan hanteringen av dessa tillgångar bli komplicerad för våra efterlevande.
Kan man testamentera bort sitt arv? En tydlig förklaring

Arv

3 minuters läsning

Kan man testamentera bort sitt arv? En tydlig förklaring

När det kommer till arv och testamenten, finns det många frågor och viss förvirring. En vanlig fråga är om det är möjligt att genom ett testamente ge bort allt sitt arv till någon annan, och hur detta förhåller sig till svensk lagstiftning. Låt oss bryta ner detta på ett enklare sätt.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.