4 minuter läsning
Borgerlig begravning
En borgerlig begravning är precis som det låter: en begravningsceremoni utan religiösa inslag. I den här artikeln ska vi gå in på vad som menas med en borgerlig begravning, samt komma med tips på hur man kan planera en icke-religiös begravningsceremoni för sina anhöriga.
Varför borgerlig begravning?
Att begrava våra döda har vi gjort sedan tidernas begynnelse, långt innan de stora religionerna gjorde sina intåg i världen. Begravningar ska därför ses som något djupt mänskligt, en ritual som symboliserar både avslut och återfödelse. Det finns därmed inget som säger att en begravning måste ha religiösa förtecken.
Sverige har under det gångna århundradet gått från ett religiöst till ett sekulariserat samhälle. Att många inte vill bekänna sig till en viss tro är därför inte så konstigt. En del är uttalade ateister, medan andra är mer vaga i sin trosuppfattning. Det är inte ovanligt att tro på någon sorts högre makt, men inte känna sig hemma i en församling.
För dessa personer kan en borgerlig begravning vara mer passande än en kyrklig. Genom att fokusera på den avlidne istället för på Jesus flyttas fokus från det gudomliga till det personliga.
En begravningsceremoni i Svenska kyrkan följer i stort sett alltid samma form. Bland annat är psalmsång, bön, bibelläsning, överlämning och välsignelse (Herrens bön) obligatoriska punkter. Om den avlidne inte var det minsta religiös kan detta kännas fel, vilket gör att många väljer borgerlig begravning.
Hur går en borgerlig begravning till?
När man ska ordna med en borgerlig ceremoni har man mycket frihet jämfört med en kyrklig begravning.
På en borgerlig begravningsceremoni ligger fokus på den avlidne. Ceremonin hålls vanligtvis i ett kapell eller föreningslokal, men det går precis lika bra att hålla begravningen utomhus eller i ens hem. Däremot går det inte att ha en borgerlig begravning i en kyrka då dessa endast är till för kyrkliga begravningar.
Istället för en präst leds begravningen av en officiant. Detta är ingen skyddad titel utan kan vara vem som helst, till exempel en vän, en släkting eller någon från kommunen. Det finns även personer som jobbar professionellt som officianter. Dessa anlitas vanligtvis av begravningsbyrån som har hand om er anhörigs begravning.
Som tidigare nämnts finns det inga riktlinjer kring vad en borgerlig begravning ska innehålla. Vanligtvis liknar ceremonin den kyrkliga, men utan de religiösa inslagen. Här är ett exempel på hur programmet för en borgerlig begravning kan se ut:
- Ingångsmusik
- Välkomstord från officianten
- Musik
- Minnesord
- Musik
- Slutord och avsked (liknande defilering)
- Avslutningsmusik
Många gånger involverar ceremonin även tal från nära och kära, där de delar personliga minnen och berättelser. Dikter är ett annat populärt inslag på begravningar och på minnesstunder. Vilka programpunkter ni väljer att ha med i ceremonin är helt upp till er. Tänk dock på att inte begravningsakten inte blir för lång; 1-1,5 timme brukar vara en bra övre gräns. Är det många som vill dela med sig av sina minnen kan några hålla sina tal vid minnesstunden.
Att planera en borgerlig begravning
När ni planerar en borgerlig begravning är det viktigt att ta hänsyn till den avlidnes personlighet och önskningar. Vad hade han eller hon tyckt om: Intimt och stillsamt eller som en stor fest med massor av folk och musik? Ibland kan den avlidne ha skrivit ner sina önskemål i ett testamente eller som en anteckning i ett digitalt valv. Andra gånger är det upp till de efterlevande själva att lista ut vad deras släkting hade velat. Det är viktigt att komma ihåg att begravningen lika mycket är en ceremoni för de efterlevande som för den avlidne, så utgå även från vad ni tycker vore bäst.
Musik är ett givet inslag på begravningar och ofta starkt förknippat med någons personlighet. Välj därför gärna musikstycken och låtar som den döde uppskattade när han eller hon var i livet. Det går alldeles utmärkt att ha psalmer och religiösa sånger på en borgerlig begravning, om man så vill. I vår artikel om begravningsmusik kan du läsa mer om passande musik till borgerliga begravningar.
Till skillnad från kyrkliga begravningar räknas en borgerlig ceremoni inte som en offentlig tillställning. Det betyder att ni anhöriga bestämmer hur många och vilka som får lov att komma till begravning. Det vanligaste är att låta alla som vill komma. Skriv ut var och när begravningen ska äga rum i dödsannonsen och se till att boka en lokal som rymmer alla.
Vill ni å andra sidan att begravningen endast ska vara för nära vänner och familj behöver ni skriva detta i dödsannonsen. Vanligtvis hjälper begravningsbyrån er med alla förberedelser.
Minnesstund efter borgerlig begravning
Många gånger är minnesstunden efter begravningen viktigare än själva ceremonin. Här kan familj, vänner och bekanta umgås och ges möjlighet att dela med sig av minnen och trösta varandra. Ofta hålls minnesstunden i anslutning till kapellet, men ibland krävs en större lokal för att rymma alla gäster. På minnesstunden brukar man vanligtvis bjuda på fika eller mat och dryck.
Kom ihåg att minnesstund inte är ett måste och det är ni som anhöriga som bestämmer vad ni orkar med. Själva minnesstunden brukar i regel bekostas av dödsboet (så länge alla dödsbodelägare är överens om detta).
Orkar man inte styra upp en minnesstund, eller inte vill att dödsboets tillgångar ska användas till detta ändamål, kan man boka bord på restaurang och låta de som vill äta och dricka göra detta till självkostnadspris. Ett restaurangbesök är ett både smidigt och uppskattat alternativ till en vanlig minnesstund.
Till sist
Genom musik, tal och gemenskap skapar en borgerlig begravning en minnesvärd avslutning på en persons liv och en chans att komma tillsammans för att minnas och hedra den avlidne. Har du börjat fundera på hur du vill ha det på din begravning? Samla dina önskemål i det digitala valvet. Prova gratis idag!
Anmäl dig till Fernitas nyhetsbrev idag
Ta del av nyheter, artiklar och aktuella händelser
Magasin
Våra senaste artiklar
Efterlevnad
2 minuters läsning
Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips
Arv
2 minuters läsning
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande
2 minuters läsning
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande
Vi värdesätter din integritet
Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.