Dödsbo

2 minuter läsning

Vad händer med våra djuränklingar?

Det är inte bara arv i form av pengar och värdesaker som lämnas kvar efter en bortgång. Det kan även vara djuränklingar, ofta hundar eller katter som nu är utan husse eller matte. En oväntad färd till sjukhuset följt av bortgång kan utan förberedelser dessutom leda till att husdjuret glöms bort i bostaden i flera dagar. Ett husdjur ska enligt lag få vatten, mat och tillsyns minst två gånger om dagen – och det är du som bär ansvaret för detta. Det är alltid viktigt att planera inför vad som ska hända med husdjuret om du går bort. Mer om det kan du läsa nedan.

Vad händer med ett husdjur efter bortgång?

Det är vanligt att ensamstående djurägare planerar inför en oväntad eller väntad bortgång. Vad ska hända med husdjuret? Ofta finns det en vän, granne eller en bekant som kan komma till undsättning om det skulle behövas.

Fundera över hur din situation ser ut. Finns det någon som kommer tänka på din djuränkling om du går bort? Om du inte har nämnt husdjuret i testamentet, eller på något annat sätt uttalat vem som ska ta hand om det, hamnar ansvaret hos dina arvingar. Ibland blir det tillfälliga hemmet permanent, och ibland överlämnas djuret till nya ägare.

 

Vad händer om djuränklingar inte har ett tillfälligt hem?

Sedan 2018 är det Länsstyrelsen som bär ansvaret för den praktiska delen när ett djur omhändertas. Här ingår transport till anhöriga eller djurhem, försäljning och i vissa fall avlivning beroende på situation. Djuränklingar hanteras likadant överallt, oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg eller i en mindre stad.

Ett övergivet djur anses vara utsatt för lidande. Det är som vi nämner ovan i första hand ägarens anhöriga som står ansvariga för djuret. Djuret räknas som egendom, men måste såklart hanteras på ett särskilt sätt eftersom det kan fara illa. Finns det inga anhöriga måste ett nytt hem hittas.

Är du osäker på om din anhörige har ett testamente eller inte? Mer om det kan du läsa här.

 

Hantering av djuränklingar – så ser du till att din hund eller katt blir korrekt omhändertagen

För att försäkra dig om att ditt husdjur omhändertas på bästa sätt är det alltid en god idé att inkludera djuret i ditt testamente. Här kan du förtydliga precis hur du vill att ditt husdjur ska omhändertas, vem som ska ansvara för vidare beslut eller vilken organisation djuret ska överlämnas till.

Det bästa med att skriva ett testamente är att du här kan uttrycka precis alla dina önskningar. Känn dig trygg med att allt blir som du vill och underlätta samtidigt för dina anhöriga som ska hantera din bortgång med allt vad det innebär. Ett husdjur är en bästa vän och en älskad familjemedlem, därför ska det såklart också inkluderas i ditt testamente.

Gående hund

Hantera och förvara allt du håller kär i Digitala valvet

Med Fernita och det Digitala valvet har du alltid med dig dina värdehandlingar och annat som du håller kär. Det kan vara allt från viktiga dokument till familjefoton, dagboksanteckningar, viktiga lösenord och information om vad som ska hända med ditt husdjur om du går bort.

Digitala valvet fungerar nämligen lite som ett digitalt kassaskåp som dina anhöriga dessutom smidigt får tillgång till efter din bortgång. Försäkra dig om att dina värdesaker, pengar och djuränklingar hanteras och fördelas precis som du önskar.

Testa Fernita gratis redan idag.

Är du intresserad av att välkomna en djuränkling eller en hund som är i behov av ett nytt hem? Då finns det flera organisationer som erbjuder detta, bland annat Hundstallet och Hundar utan hem.

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Kom igång idag med samlandet av minnen, bilder, filmer och andra betydelsefulla filer i ditt egna digitala valv.

Prova gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

När öppnar man ett testamente?

Testamente

3 minuters läsning

När öppnar man ett testamente?

Ett testamente är ett viktigt juridiskt dokument som uttrycker den avlidnes önskemål angående fördelningen av egendom och tillgångar. Men när får man egentligen öppna ett testamente? Vem får öppna det? Och när träder testatorns önskemål i kraft? I den här artikeln talar vi mer om vilka regler som gäller när ett testamente ska öppnas.
Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

3 minuters läsning

Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

Att förlora en nära anhörig är tufft och det krävs tid för att läka – och för att hantera allt praktiskt som begravning och bodelning. Då kan det vara skönt att komma ifrån jobbets måsten ett tag. Men har man rätt till betald ledighet vid dödsfall, och är det möjligt att sjukskriva sig när en anhörig dött? Allt om ledighet vid dödsfall kan du läsa i den här artikeln.
Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

Efterlevnad

3 minuters läsning

Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

När någon går bort behöver anhöriga, men också andra aktörer i den avlidnes liv informeras. Men vem ansvarar egentligen för att meddela dödsfall till anhöriga – och vilka ska nås av informationen? Det finns inga lagar som säger hur och vem som ska meddela ett dödsfall. Inte heller finns det några regler kring vem som ska informeras. Däremot är det alltid någon som tar på sig ansvaret att sprida ordet vidare. Mer om vem som meddelar ett dödsfall till anhöriga och till vilka, kan du läsa i den här artikeln.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.