Testamente

4 minuter läsning

Tänk på detta om du ska skriva testamente

Har du bestämt dig för att skriva ett testamente på egen hand? Inga problem, det är faktiskt inte så svårt som man skulle kunna tro. Men hur skriver man då ett testamente själv? Det enda som behövs är en bra guide, och förslagsvis en mall att följa. Slipp kostnader som kommer med att anlita en advokat eller någon annan jurist. Följ istället vår guide till hur du skriver ett testamente i 5 enkla steg. Vi delar dessutom med oss av våra bästa tips och råd som kan vara till hjälp när du ska skriva ett testamente. Läs igenom dessa innan du kommer igång.

Vad kan jag testamentera?

Du kan testamentera vad du vill till vem du vill. Fördela allt du äger som är av värde, både ekonomiskt och sentimentalt. Arvet kan sedan förslagsvis gå till barn, din partner, dina föräldrar eller kanske till en förening. Det enda du behöver tänka på är att dina barn alltid har rätt till sin laglott. Du kan med andra ord aldrig testamentera den del av arvet som dina barn enligt lag har rätt till.

Så vad är laglott?

Bröstarvingar kan alltid kräva att få sin laglott som arv. Bröstarvinge är den som är närmast att ärva i rakt nedstigande led. Laglotten är alltid hälften av arvslotten. Arvslotten är den del som en bröstarvinge har rätt till om det inte finns något testamente. Ett barn kan alltså kräva att få sin laglott, även om föräldern valt att skriva ett testamente.

Hur skriver man ett testamente?

Kan man skriva ett testamente själv? Svaret är ja, självklart kan du det. Däremot behöver du hålla dig till vissa regler för att det ska vara giltigt. Mer om de olika reglerna för testamentering kan du läsa här.

  1. Lista dina tillgångar
    Det är helt upp till dig vad som ska testamenteras. Det kan vara allt från pengar till värdepapper, fastigheter och bostadsrätter. Men också värdesaker. Även ett husdjur kan inkluderas i testamentet – vem ska ta hand om djuret om du går bort? Mer om vad som händer med våra djuränkling kan du läsa här.
  2. Fördela dina tillgångar
    Det är upp till dig hur tillgångarna ska fördelas. Du behöver alltså inte utgå ifrån arvsordningen. Med andra ord kan du ge allt till enbart en person eller fördela tillgångarna mellan flera. Det är upp till dig hur många procent arvtagarna ska få.
  3. Ange arvtagarens uppgifter
    Det är alltid bra att ange arvtagarens personnummer, men det är inte nödvändigt. Du skulle även kunna skriva vilken relation ni har och/eller andra uppgifter som adress och telefonnummer.
  4. Underteckna testamentet
    Testamentet ska vara undertecknat av dig – signeringen får alltså inte utföras av någon annan.
  5. Bevittna testamentet
    Din namnteckning ska bevittnas av två personer som är närvarande när du signerar. Personerna får inte vara släkt med dig eller på annat sätt omfattas av testamentet. De ska vara medvetna om att de signerar ett testamente men behöver inte veta vad som står i det.
  6. Förvara testamentet säkert
    Kom ihåg att alltid förvara ditt testamente på en säker plats. Detta skulle kunna vara i ett bankfack, hemma hos en vän som du litar på eller i ett digitalt kassaskåp.
    Med Fernita och det Digitala valvet kan du samla alla dina värdefulla dokument och andra handlingar på ett och samma ställe. Vår digitala tjänst skyddar dina tillhörigheter tills den dag de ska lämnas över till dina anhöriga.
  7. Berätta för någon om testamentet
    Tala om för någon som står dig nära och som du litar på att det finns ett testamente. Det kan även vara en god idé att berätta var testamentet går att hitta för att det inte ska uppstå några oklarheter när dagen väl är kommen.

 

Har du skrivit ett testamente tillsammans med någon?

Finns ett inbördes testamente mellan dig och en make, maka eller sambo som gått bort, där det framkommer att ni tillsammans kommit överens om hur ert kvarlåtenskap ska fördelas? Då kan du gå in och ändra din del i testamentet, men inte i din avlidna partners del.

Om du skrivit ett testamente tillsammans med någon och det inte tydligt framgår att kvarlåtenskapen ärvs med full äganderätt kommer du ärva med fri förfoganderätt. Du kan med det sagt inte testamentera bort den del som härleder till din sambo, maka eller make.

Har du fler funderingar som rör testamentering? Då kan du även läsa vår artikel med vanliga frågor och svar.

 

Att skriva ett testamente – våra bästa tips och råd

  • Du bestämmer själv hur dina tillgångar ska fördelas – vad som ska testamenteras och till vem. Den enda regeln som du måste följa är den om arvslotten som vi nämner ovan.
  • Du kan även låta en organisation ärva en del av dina tillgångar. Detta skulle exempelvis kunna vara en välgörenhetsorganisation eller en förening du varit aktiv i.
  • Ange alltid arvtagarens uppgifter. Om du inte har personnumret kan du även ange vilken typ av relation ni har, telefonnummer eller någon annan användbar information.
  • Du ska själv alltid skriva under testamentet, vilket ska bevittnas av två oberoende personer som i sin tur ska skriva under på detta.
  • Ta hjälp av en mall för hur du skriver ett testamente.
  • Låt gärna en sakkunnig se över testamentet för att försäkra dig om att du gjort rätt. Du kan vända dig till din bank, en advokatbyrå eller en begravningsbyrå för att få hjälp.

Kom ihåg att:

  • Vittnet får inte vara under 15 år.
  • Vittnet måste vara psykiskt frisk och förstå betydelsen av att skriva ett testamente.
  • Vittnet får inte vara släkt med dig i uppstigande eller nedstigande led.
  • Vittnet får inte vara make, maka eller syskon.
  • Fernita – allt du behöver för att skriva ett testamente
  • Du som blir kund hos Fernita får tillgång till det Digitala valvet. Här förvarar du tryggt dina minnen och viktiga dokument för att på så sätt underlätta för dina efterlevande. Du får dessutom tillgång till mallar för juridiska dokument som fullmakter, avtal och sist men inte minst – ditt viktiga testamente. Med vår guide och mall för hur du skriver ett testamente kommer det gå hur enkelt som helst.

Med Fernita får dina anhöriga dessutom viktig hjälp och stöd för att hantera din bortgång. Vi har tagit fram en checklista som dina efterlevande kan följa steg för steg.
Testa Fernita gratis redan idag.

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Har du viktiga filer som du vill spara på ett tryggt sätt?

Prova Fernita gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

När öppnar man ett testamente?

Testamente

3 minuters läsning

När öppnar man ett testamente?

Ett testamente är ett viktigt juridiskt dokument som uttrycker den avlidnes önskemål angående fördelningen av egendom och tillgångar. Men när får man egentligen öppna ett testamente? Vem får öppna det? Och när träder testatorns önskemål i kraft? I den här artikeln talar vi mer om vilka regler som gäller när ett testamente ska öppnas.
Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

3 minuters läsning

Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

Att förlora en nära anhörig är tufft och det krävs tid för att läka – och för att hantera allt praktiskt som begravning och bodelning. Då kan det vara skönt att komma ifrån jobbets måsten ett tag. Men har man rätt till betald ledighet vid dödsfall, och är det möjligt att sjukskriva sig när en anhörig dött? Allt om ledighet vid dödsfall kan du läsa i den här artikeln.
Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

Efterlevnad

3 minuters läsning

Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

När någon går bort behöver anhöriga, men också andra aktörer i den avlidnes liv informeras. Men vem ansvarar egentligen för att meddela dödsfall till anhöriga – och vilka ska nås av informationen? Det finns inga lagar som säger hur och vem som ska meddela ett dödsfall. Inte heller finns det några regler kring vem som ska informeras. Däremot är det alltid någon som tar på sig ansvaret att sprida ordet vidare. Mer om vem som meddelar ett dödsfall till anhöriga och till vilka, kan du läsa i den här artikeln.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.