Bild på en ledsen kille vid ett köksbord
Hantera en bortgång

5 minuter läsning

Sorghantering: Så går du vidare när en närstående lämnat

Sorg är en känsla och ett tillstånd som uppstår till följd av en förslut. Många skulle nog säga att den svåraste sorgen att hantera är den efter en bortgång. Det kan ta tid att komma tillbaka till sig själv och gå vidare efter att en närstående lämnat. Med den här texten om hur sorg kan kännas och vara hoppas vi kunna hjälpa dig i din sorghantering.

Vad är sorg?

Att beskriva sorg är svårt, just eftersom den kan upplevas på så många olika sätt. Sorg är en känsla som uppstår i samband med att något inträffar i våra liv som vi sörjer, i det här fallet att en närstående går bort. Tidigare menade man att sorg följde vissa faser, men idag brukar man istället beskriva sorgen som att den pendlar mellan två lägen. Det ena läget kännetecknas av förlusten, och det andra av den nya tillvaron utan den som dött.

 

Eftersom sorgearbetet är uppdelad på det här sättet kommer dina känslor skifta en hel del. I ena stunden är sorgen starkt påtaglig och det kan vara svårt att acceptera att personen du sörjer gått bort. I nästa ögonblick kan du tänka, känna och göra saker som inte är direkt kopplade till din förlust. Det är under de här stunderna du har möjlighet att ta tag i alla de där andra sakerna som är aktuella i ditt liv. Med tiden kommer du övergå till denna sistnämnda tillvaro allt med. Men sorgen finns kvar hela livet, och den kan göra sig påmind ibland en lång tid senare. Det betyder inte att den är tillbaka i sin fullskaliga form.

 

Läs även mer om vad man ska göra när en anhörig går bort.

 

 

Vad händer när jag är i sorg?

Vad som händer när du är i sorg är också mycket individuellt. Du kanske tar ut all din smärta i tårar, eller så gråter du inte över huvud taget. Du kanske känner ett stort behov av att prata om det som hänt, eller så vill du inte prata alls. Nedan följer några vanliga reaktioner på sorg:

 

  • Nedstämdhet
  • Förtvivlan
  • Oro och ångest
  • Ilska och irritation
  • Overklighetskänslor
  • Ständiga tankar på den som har gått bort och på döden
  • Skuldkänslor

 

Det är vanligt att börja tänka på existentiella frågor. Du kanske ifrågasätter vad som egentligen är meningen med livet eller varför just den här personen var tvungen att dö. Det är även vanligt att oroa sig inför framtiden och över hur du någonsin ska känna lycka eller mening igen. Ofta är det svårt att förstå att det som hänt faktiskt är verkligt och du kan känna dig bedövad eller avskärmad från din omgivning. Ibland kan det därför vara svårt att känna sig leden, även om du egentligen är det.

 

Det är även helt normalt att känna ilska mot den som har dött. Hur kunde den här personen lämna dig kvar? Eller så är du arg på läkarna som inte kunde rädda personens liv.

 

Skuldkänslor är också vanliga. Varför får jag fortsätta leva? Visade jag för lite tacksamhet och kärlek? Hade jag kunnat göra något för att det här inte skulle hända?

 

 

Sorghantering påverkar hur vi fungerar och agerar

Sorghantering är jobbigt och det kan påverka dig i hur du bemöter olika situationer. Du kanske upptäcker att du reagerar eller agerar helt annorlunda i en situation än vad du tidigare skulle ha gjort. Du kan få svårt att koncentrera dig eller förstå och minnas saker. Kanske får du svårt att fatta beslut eller så tar det lång tid för dig att få saker gjorda. Du kan även drabbas av plötslig ilska och säga eller göra saker i affekt som du sedan ångrar.

 

 

Hur reagerar kroppen vid sorg?

Kroppen reagerar på sorg på samma sätt som vid stress. Med det sagt påverkar sorg hur vi fungerar och beter oss. Du kan även få ont i magen, huvudet eller någon annanstans i kroppen. Höga halter av stresshormon i kroppen påverkar dessutom immunförsvaret, vilket gör att du kan bli extra känslig för infektioner.

 

Eftersom sorg påverkar hur du mår både psykisk och fysiskt kan du behöva ta ledig helt eller delvis från jobb och andra måsten.

 

 

Hur kommer man över någon som gått bort?

Att hantera sorgen efter en mamma, pappa eller någon annan närstående är tufft. Sorghantering måste få ta sin tid. Även om det känns omöjligt att gå vidare just nu kommer det kännas lättare med tiden. En dag kommer du kunna fokusera på andra delar av ditt liv som gör dig glas. Nedan följer några verktyg för hur du kan hantera sorgen som är här och nu.

 

 

Prata med andra

Att berätta för andra om din sorg brukar hjälpa, även om det kan kännas jobbigt eller som att andra inte riktigt förstår. Som vän eller anhörig kan det vara svårt att veta vad man ska säga eller göra. Berätta vad du behöver av just den personen. Kanske är det att bara ha någon nära, utan att prata.

 

 

Ta reda på vad som hände

Känns något kopplat till dödsfallet oklart eller förvirrande kan det vara hjälpsamt att reda ut vad som hände och varför. Boka en tid med sjukhuspersonalen som tog hand om personen eller tala med någon som var närvarande när personen gick bort.

 

 

Håll i en ceremoni

Att hålla eller delta i en ceremoni där du tar farväl av den som gått bort brukar både fungera som ett avslut, men också som ett sätt att förstå att det som inträffat faktiskt är på riktigt.

 

Det skulle kunna vara en begravning, men också en mindre ceremoni hemma. Tänd ett ljud och tänk på den bortgångne eller utför någon annan handling som hjälper. Du skulle kunna besöka en särskild plats eller spara ett föremål som påminner om personen.

 

 

Ta pauser från sorgen

Att gå runt i sorg hela tiden är ansträngande. Om det är möjligt bör du tillåta dig själv ta pauser från sorgen och göra sådant som du tycker om. Att röra på sig och komma ut är viktigt. Att promenera, träna eller göra någon annan fysisk aktivitet brukar hjälpa mot oro, ångest och krämpor.

 

 

Låt sorgen få vara närvarande

Vissa hanterar sorg genom att hålla igång och tänka på annat. Kanske gömmer man sig i en massa arbete eller ger sig in i en ny kärleksrelation. Det kan vara vad du behöver just då och kan hjälpa dig i sunden.

 

För en del är det dock bättre att vänta med att ta stora beslut. Det är istället bättre att låta sorgen få vara och lägga sig med tiden. Undvik alkohol och droger som kan leda till ett beroende.

 

 

När blir sorgen lättare?

Det går inte att ge ett svar på exakt när sorgen blir lättare – men den kommer bli lättare med tiden. Sorgearbete är mycket  individuellt, det är olika från person till person och påverkas av vad sorgen handlar om.

 

Att försöka bli av med sorg så fort som möjligt är oftast inget bra alternativ, det tar tid och måste få göra det. Vissa behöver prata mycket om det som hänt och få olika former av stöd.

 

 

Hur bemöter man en person med sorg?

Att stötta någon som förlorat en anhörig kan kännas läskigt, eftersom du är rädd för att göra fel. Ibland kan det vara svårt att känna igen eller förstå sig på en person som går igenom sorg. Personens beteende kan verka annorlunda och det kan ibland vara svårt att se att personer sörjer.

 

Det viktigaste när du ska stötta någon i sorg är att du visar att du bryr dig och finns där för personen. Du behöver inte komma med en lösning. Var inte rädd för att tränga dig på eller störa. Ofta vill personen prata om det som hänt, och om inte kommer han eller hon visa det. Lyssna och visa förståelse, men avstå från att ge goda råd.

 

Anpassa samtalet efter vad personen behöver. Du kan även föreslå att ni ska hitta på något  eller så kan du erbjuda dig att hjälpa till med en vardagssyssla som den sörjande inte orkat med.

 

Är barn inblandade är det bra om du kan upprätta trygga vardagsrutiner som barnen känner igen. Det kan vara allt från att hämta och lämna på skolan till att gå till lekparken eller hjälpa till med läxorna.

 

 

Hur och var kan jag söka vård?

Behöver du lite extra hjälp med att hantera din sorg finns det mycket hjälp att få. Det finns bland annat många föreningar och organisationer samt råd och stöd på mejl, i chatt eller per telefon. Det finns även sorgegrupper och stödföreningen att söka sig till.

 

Behöver du ytterligare professionell hjälp kan du kontakta en vårdcentral. Här kan du exempelvis få hjälp med depression och posttraumatisk stressyndrom.

 

 

Jag behöver hjälp fort

Om sorgen tar över och du är orolig för ditt eget välmående kan du söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller genom att ringa 112. Du kan även kontakta 1177 för sjukvårdsrådgivning och få hjälp med var du kan söka vård.

Testa Fernita

Testa Fernita

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dem du väljer att dela dina filer med.

Prova gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Efterlevnad

2 minuters läsning

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Att planera en begravning under en tid av sorg kan kännas överväldigande, särskilt med tanke på de ekonomiska aspekterna. Det är viktigt att förstå och hantera kostnaderna förknippade med en begravning på ett effektivt sätt. Denna artikel ger vägledning och tips för att skapa en värdig och ekonomiskt hållbar begravning.
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Arv

2 minuters läsning

Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Att navigera i de ekonomiska och administrativa aspekterna av en närståendes bortgång kan vara en utmaning, särskilt när det gäller livförsäkring. Livförsäkring är ett viktigt verktyg för att skydda efterlevandes ekonomiska välbefinnande, men detaljerna kan vara svåra att greppa. Denna artikel erbjuder klarhet och vägledning för efterlevande i hanteringen av livförsäkring.
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.