Dator och mobil
Arv

3 minuter läsning

Digitalt arv: Vad händer med dina digitala tillgångar efter din bortgång?

I en digitalt driven värld blir frågan om vad som händer med våra digitala tillgångar efter vår bortgång allt viktigare. Digitala tillgångar, från sociala mediekonton till e-post och onlinebankkonton, utgör en väsentlig del av vårt arv. Men utan tydliga riktlinjer och åtgärder kan hanteringen av dessa tillgångar bli komplicerad för våra efterlevande.

Vad är ett digitalt arv?

Digitalt arv omfattar all information som lagras digitalt, vare sig det är på internet eller andra digitala plattformar. Detta inkluderar sociala medieprofiler, e-postkonton, bloggar, lagrade bilder och videor samt online-konton för bank och investeringar. Även om dessa inte alltid ses som traditionella tillgångar, är de en del av vårt digitala fotavtryck.

 

 

Utmaningar om du inte förberett ditt digitala arv

Om inga förberedelser görs för ditt digitala arv kan dina efterlevande möta flera utmaningar. Utan tillgång till lösenord eller åtkomstinformation kan de ha svårigheter att hantera eller stänga dina digitala konton. Dessutom, utan tydliga instruktioner, kan det bli oklart hur du önskade att dina digitala tillgångar skulle hanteras, vilket kan skapa ytterligare stress och osäkerhet för dem.

 

 

Viktiga steg för hantering av digitalt arv

Effektiv planering är nyckeln till att hantera ditt digitala arv. Här är några steg du bör överväga:

 

 

1. Inventering av digitala tillgångar:

  • Gör en lista över alla dina digitala tillgångar, inklusive konton på sociala medier, e-postadresser, bloggar och digitala fotoalbum.

 

2. Beslut om dina digitala tillgångar:

  • Bestäm vad som ska hända med dessa tillgångar. Vissa kan behöva raderas, medan andra kan överföras till familjemedlemmar eller vänner.

 

3. Uppgifter till dina digitala konton:

  • För att förbereda för framtiden, ladda upp användarnamn och lösenord till dina digitala konton i Fernitas Digitala valv. Inkludera även instruktioner för hur dessa tillgångar ska hanteras efter din bortgång. Därefter, lägg till kontaktuppgifter till personer i din närhet, till exempel familjemedlemmar, som ska få åtkomst till denna information när du inte längre finns. Medan du lever är det endast du som har tillgång till denna information. Efter din bortgång kommer de utvalda kontaktpersonerna att få tillgång, vilket underlättar för dem att följa dina önskemål, som att exempelvis radera ditt Instagram-konto eller omvandla ditt Facebook-konto till en minnessida.

 

 

Juridiska aspekter

Lagstiftningen kring digitalt arv är under utveckling. Många länder har börjat införa lagar och riktlinjer, men det varierar stort beroende på plats och situation. Det är viktigt att konsultera en juridisk expert för att säkerställa att ditt digitala arv hanteras enligt gällande lagar och regler. De kan även hjälpa till med att upprätta riktlinjer i ditt testamente för hanteringen av dina digitala tillgångar.

 

 

Hantering av sociala mediekonton

Varje sociala medieplattform har egna riktlinjer för hantering av konton som tillhör avlidna användare. Till exempel:

 

 

 • Facebook:
  • Användare kan välja att deras konto ska omvandlas till ett minneskonto eller raderas permanent efter deras död. Detta styrs genom användarens egna inställningar eller genom en förfrågan från en verifierad närstående.
 • Google:
  • Google tillåter användare att ställa in en “inaktivitetsfunktion” som bestämmer vad som ska hända med deras konto om de blir inaktiva under en viss period.
 • Instagram och andra plattformar:
  • Många plattformar kräver en dödsattest och ytterligare information för att stänga kontot eller göra det till ett minneskonto.

 

 

När det gäller att hantera digitala tillgångar efter ens bortgång, kan processen vara både komplex och tidskrävande att genomföra på egen hand.

 

Ett effektivt sätt att hantera detta är med Fernitas tjänst Digitala valvet. Genom att förvara lösenord och specificerad information om hur man önskar att ens digitala konton ska hanteras, kan man säkerställa att ens önskemål efterlevs. Närstående får då tillgång till denna viktiga information när du inte längre finns, vilket avsevärt förenklar processen för dem. Detta ger också en trygghet i att veta att ens digitala eftermäle sköts enligt de egna önskemålen. Digitala valvet erbjuder därmed en lösning som både underlättar för anhöriga och ger en själv sinnesro.

 

Läs mer om vad du kan spara i Digitala valvet: Spara viktiga dokument digitalt

 

 

Säkerhetsaspekter och sekretess

Säkerhet och sekretess är avgörande när det gäller digitala tillgångar. Det är viktigt att se till att dina digitala tillgångar hanteras säkert och att din personliga information skyddas.

 

 

 • Säkerhetsåtgärder:
  • Regelbunden uppdatering av lösenord och användning av tvåfaktorsautentisering rekommenderas.

 

 • Delegera tillgång:
  • Välj en betrodd person som kan hantera dina digitala tillgångar och ge dem nödvändig information och instruktioner.

 

 

Checklista för digitalt arv:

 1. Skapa en lista över dina digitala tillgångar.
 2. Bestäm vem som ska ha tillgång till dessa tillgångar.
 3. Uppdatera ditt testamente med instruktioner för dina digitala tillgångar.
 4. Diskutera dina planer med din familj eller en utsedd person.
 5. Konsultera en advokat för juridisk rådgivning.
 6. Ladda upp informationen i ditt Digitala valv.

 

 

Att planera för vårt digitala arv är en viktig del av att förbereda oss för framtiden. Genom att vidta proaktiva steg kan vi säkerställa att våra digitala tillgångar hanteras enligt våra önskemål och att våra nära och kära inte behöver hantera ytterligare komplexitet under en redan svår tid.

 

Förvara ditt digitala arv hos Fernita

Förvara ditt digitala arv hos Fernita

Hos oss på Fernita kan du tryggt förvara dina dokument som bara tillhör dig och de du väljer att dela dem med.

Läs mer om Digitala valvet
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Efterlevnad

2 minuters läsning

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Att planera en begravning under en tid av sorg kan kännas överväldigande, särskilt med tanke på de ekonomiska aspekterna. Det är viktigt att förstå och hantera kostnaderna förknippade med en begravning på ett effektivt sätt. Denna artikel ger vägledning och tips för att skapa en värdig och ekonomiskt hållbar begravning.
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Arv

2 minuters läsning

Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Att navigera i de ekonomiska och administrativa aspekterna av en närståendes bortgång kan vara en utmaning, särskilt när det gäller livförsäkring. Livförsäkring är ett viktigt verktyg för att skydda efterlevandes ekonomiska välbefinnande, men detaljerna kan vara svåra att greppa. Denna artikel erbjuder klarhet och vägledning för efterlevande i hanteringen av livförsäkring.
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.