Bild på kvinna i sorg
Hantera en bortgång

2 minuter läsning

Att beklaga sorgen – så visar du deltagande i någons sorg

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska uttrycka sig när någon annans närstående gått bort. Att kondolera eller lämna sina kondoleans innebär att du uttrycker ditt deltagande i någons sorg – du beklagar sorgen. Men ska man egentligen säga “jag beklagar sorgen” och hur är det bästa sättet att visa sitt stöd i en annan persons svåraste tid. Det kommer vi gå igenom nu.

Hur beklagar man sorgen?

Du kan uttrycka ditt deltagande i någon annans sorg genom en skriftlig hälsning. Många upplever att det är enklare att visa stöttning och medlidande i skrift. Lämna över den skriftliga kondoleansen till den sörjande ihop med blommor. Du kan även beskriva ditt deltagande muntligt i samband med att du lämnar över buketten.

 

Ytterligare ett fint sätt att visa ditt stöd på är att hjälpa till med förberedelser inför begravning eller något annat praktiskt som den sörjande behöver hantera.

 

 

Kondoleansbrev/kondoleanskort

Att skriva ett kondoleanskort/kondoleansbrev är en gammal tradition som var mycken vanligare förr än vad den är idag. Gesten brukar vara mycket uppskattad bland sörjande och det går att köpa färdiga kondoleanskort i välsorterade bokhandlar.

 

 

Att lämna en blomma eller en bukett

Ett fint sätt att visa ditt deltagande på är att lämna över en bukett med blommor tillsammans med några väl valda ord. Här finns det inga regler kring vilka blommor som är lämpliga att ge bort och inte. Vet du vilka blommor mottagaren tycker om är det såklart en fördel.

 

Förr skulle man som regel välja vita blommor. Orkidéer eller nejlikor var typiska blomsorter. Men välj helst en blomma och en färg som du tror mottagaren uppskattar, eller kanske en fin bukett i den bortgångnes favoritfärg.

 

 

Säg inte att du beklagar sorgen

En vanlig fras när vi vill visa vårt deltagande i någons sorg är att säga “jag beklagar sorgen”. Men använd helst inte denna fras. Det är ju faktiskt inte själva sorgen du beklagar utan anledningen till att personen sörjer. Nedan ger vi tips på fina ord du kan använda dig av när någon dött.

 

Fina ord när någon dött

 • Mina tankar är med er
 • Stor kram
 • Varma kramar
 • Med varmt deltagande
 • Jag delar er saknad
 • Jag tänker på dig i denna svåra stund
 • Jag blev så ledsen när jag fick höra vad som hänt
 • Våra tankar går till er och vi delar er sorg
 • Jag finns med er i denna svåra tid
 • Jag vill att du ska veta att jag tänker på dig och din familj

 

När personen är bekant

 • Med varmt deltagande i er sorg
 • Med dessa rader vill jag framföra mitt djupaste deltagande i er sorg
 • Tillåt mig att framföra mina kondoleanser till er med anledning av er sorg

 

Det ska du inte säga när någon gått bort

Vi har redan nämnt att du ska undvika uttrycket beklagar sorgen. Men det finns vissa andra formuleringen du också bör undvika när någon gått bort.

 

 

“Det finns en mening med allt” eller “det var guds vilja”

Att höra att det finns en mening med dödsfallet är inte någon man vill när en närstående gått bort. Det är dessutom mycket individuellt hur denna sägning tas emot, då vissa tror på att det finns en mening medan andra inte gör det. Det samma gäller med “det var guds vilja”.

 

 

“Jag vet/förstår hur det känns”

Du kan aldrig veta eller förstå hur någon annan känner sig eller hanterar sorgen. Fråga istället hur det är och acceptera att du faktiskt inte kan förstå, även om du själv gått igenom något liknande.

Kom igång idag

Kom igång idag

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dina efterlevande imorgon.

Prova gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

När öppnar man ett testamente?

Testamente

3 minuters läsning

När öppnar man ett testamente?

Ett testamente är ett viktigt juridiskt dokument som uttrycker den avlidnes önskemål angående fördelningen av egendom och tillgångar. Men när får man egentligen öppna ett testamente? Vem får öppna det? Och när träder testatorns önskemål i kraft? I den här artikeln talar vi mer om vilka regler som gäller när ett testamente ska öppnas.
Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

3 minuters läsning

Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

Att förlora en nära anhörig är tufft och det krävs tid för att läka – och för att hantera allt praktiskt som begravning och bodelning. Då kan det vara skönt att komma ifrån jobbets måsten ett tag. Men har man rätt till betald ledighet vid dödsfall, och är det möjligt att sjukskriva sig när en anhörig dött? Allt om ledighet vid dödsfall kan du läsa i den här artikeln.
Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

Efterlevnad

3 minuters läsning

Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

När någon går bort behöver anhöriga, men också andra aktörer i den avlidnes liv informeras. Men vem ansvarar egentligen för att meddela dödsfall till anhöriga – och vilka ska nås av informationen? Det finns inga lagar som säger hur och vem som ska meddela ett dödsfall. Inte heller finns det några regler kring vem som ska informeras. Däremot är det alltid någon som tar på sig ansvaret att sprida ordet vidare. Mer om vem som meddelar ett dödsfall till anhöriga och till vilka, kan du läsa i den här artikeln.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.