Bild på kvinna i sorg
Hantera en bortgång

2 minuter läsning

Att beklaga sorgen – så visar du deltagande i någons sorg

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska uttrycka sig när någon annans närstående gått bort. Att kondolera eller lämna sina kondoleans innebär att du uttrycker ditt deltagande i någons sorg – du beklagar sorgen. Men ska man egentligen säga “jag beklagar sorgen” och hur är det bästa sättet att visa sitt stöd i en annan persons svåraste tid. Det kommer vi gå igenom nu.

Hur beklagar man sorgen?

Du kan uttrycka ditt deltagande i någon annans sorg genom en skriftlig hälsning. Många upplever att det är enklare att visa stöttning och medlidande i skrift. Lämna över den skriftliga kondoleansen till den sörjande ihop med blommor. Du kan även beskriva ditt deltagande muntligt i samband med att du lämnar över buketten.

 

Ytterligare ett fint sätt att visa ditt stöd på är att hjälpa till med förberedelser inför begravning eller något annat praktiskt som den sörjande behöver hantera.

 

 

Kondoleansbrev/kondoleanskort

Att skriva ett kondoleanskort/kondoleansbrev är en gammal tradition som var mycken vanligare förr än vad den är idag. Gesten brukar vara mycket uppskattad bland sörjande och det går att köpa färdiga kondoleanskort i välsorterade bokhandlar.

 

 

Att lämna en blomma eller en bukett

Ett fint sätt att visa ditt deltagande på är att lämna över en bukett med blommor tillsammans med några väl valda ord. Här finns det inga regler kring vilka blommor som är lämpliga att ge bort och inte. Vet du vilka blommor mottagaren tycker om är det såklart en fördel.

 

Förr skulle man som regel välja vita blommor. Orkidéer eller nejlikor var typiska blomsorter. Men välj helst en blomma och en färg som du tror mottagaren uppskattar, eller kanske en fin bukett i den bortgångnes favoritfärg.

 

 

Säg inte att du beklagar sorgen

En vanlig fras när vi vill visa vårt deltagande i någons sorg är att säga “jag beklagar sorgen”. Men använd helst inte denna fras. Det är ju faktiskt inte själva sorgen du beklagar utan anledningen till att personen sörjer. Nedan ger vi tips på fina ord du kan använda dig av när någon dött.

 

Fina ord när någon dött

 • Mina tankar är med er
 • Stor kram
 • Varma kramar
 • Med varmt deltagande
 • Jag delar er saknad
 • Jag tänker på dig i denna svåra stund
 • Jag blev så ledsen när jag fick höra vad som hänt
 • Våra tankar går till er och vi delar er sorg
 • Jag finns med er i denna svåra tid
 • Jag vill att du ska veta att jag tänker på dig och din familj

 

När personen är bekant

 • Med varmt deltagande i er sorg
 • Med dessa rader vill jag framföra mitt djupaste deltagande i er sorg
 • Tillåt mig att framföra mina kondoleanser till er med anledning av er sorg

 

Det ska du inte säga när någon gått bort

Vi har redan nämnt att du ska undvika uttrycket beklagar sorgen. Men det finns vissa andra formuleringen du också bör undvika när någon gått bort.

 

 

“Det finns en mening med allt” eller “det var guds vilja”

Att höra att det finns en mening med dödsfallet är inte någon man vill när en närstående gått bort. Det är dessutom mycket individuellt hur denna sägning tas emot, då vissa tror på att det finns en mening medan andra inte gör det. Det samma gäller med “det var guds vilja”.

 

 

“Jag vet/förstår hur det känns”

Du kan aldrig veta eller förstå hur någon annan känner sig eller hanterar sorgen. Fråga istället hur det är och acceptera att du faktiskt inte kan förstå, även om du själv gått igenom något liknande.

Kom igång idag

Kom igång idag

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dina efterlevande imorgon.

Prova gratis
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Efterlevnad

2 minuters läsning

Planera en begravning: kostnader och ekonomiska tips

Att planera en begravning under en tid av sorg kan kännas överväldigande, särskilt med tanke på de ekonomiska aspekterna. Det är viktigt att förstå och hantera kostnaderna förknippade med en begravning på ett effektivt sätt. Denna artikel ger vägledning och tips för att skapa en värdig och ekonomiskt hållbar begravning.
Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Arv

2 minuters läsning

Livförsäkring: viktigt att veta för efterlevande

Att navigera i de ekonomiska och administrativa aspekterna av en närståendes bortgång kan vara en utmaning, särskilt när det gäller livförsäkring. Livförsäkring är ett viktigt verktyg för att skydda efterlevandes ekonomiska välbefinnande, men detaljerna kan vara svåra att greppa. Denna artikel erbjuder klarhet och vägledning för efterlevande i hanteringen av livförsäkring.
Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.