Digitala valvet

2 minuter läsning

Göra dina gamla filmer digitala

Att spara gamla filmer är ett viktigt sätt att bevara våra minnen och historia för framtida generationer. Många av oss har gamla filmer som vi vill bevara, men de är kanske inspelade på föråldrade format som Super 8 eller VHS. Lyckligtvis finns det flera sätt att spara dessa filmer digitalt, så att de kan bevaras för framtiden och lätt delas med familj och vänner.

Super 8-filmer

Super 8-film var ett vanligt filmformat på 1960- och 1970-talen. För att spara dessa filmer digitalt, behöver du en Super 8-filmprojektor, en kamera och en dator. Börja med att spela upp filmen på projektor och filma det med en kamera. Detta kommer att spela in filmen som en digital fil på din kamera. Sedan kan du överföra filen till din dator och redigera den för att ta bort eventuella oönskade delar eller lägga till musik eller annat ljud.

 

 

VHS-filmer

VHS-filmer var vanliga på 1980- och 1990-talen och det finns fortfarande många VHS-kassetter som behöver bevaras. För att spara VHS-filmer digitalt, behöver du en VHS-spelare och en dator med en videoinmatningsenhet. Anslut VHS-spelaren till datorn med hjälp av en videoinmatningsenhet och spela upp kassetten. Datorn kommer att spela in filmen som en digital fil. Du kan sedan redigera filen på din dator precis som du skulle med en Super 8-film. Det finns också många företag som specialiserat sig på att konvertera VHS till digitala format.

 

 

DVD-filmer

DVD-filmer blev populära på 2000-talet och om du har gamla DVD-filmer som du vill spara digitalt, kan du använda en DVD-programvara för att extrahera filmen från DVD:n och spara den som en digital fil på din dator. Detta gör det möjligt att spara filmen på en hårddisk eller USB-enhet och enkelt dela den med andra. HandBrake är ett populärt och gratis DVD-”rippningsprogram” som fungerar på både Mac och PC.

 

 

Viktigt att bevara minnen

Att spara gamla filmer från Super 8, VHS och DVD-format är en viktig uppgift för att bevara våra minnen och historia för framtida generationer. Genom att följa de enkla stegen som beskrivs ovan, kan du enkelt spara dina gamla filmer digitalt och dela dem med andra. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga eller om du vill ha professionell hjälp, finns det många företag som kan hjälpa dig att konvertera dina gamla filmer till digitala format.

 

För att spara dem säkert och se till att efterlevande automatiskt får ta del av dem kan du använda Fernitas tjänst Digitala valvet.

Kom igång med Fernita

Kom igång med Fernita

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dem du väljer att dela dina filer med.

Skapa konto och prova gratis!
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

2 minuters läsning

Att hantera sorg: praktiskt stöd och vägledning för efterlevande

När en närstående går bort står vi inför den utmanande uppgiften att hantera vår sorg. Sorgeprocessen kan vara överväldigande, och det är där tjänster som Fernitas "Hantera en bortgång" kan vara till ovärderlig hjälp. Denna artikel erbjuder praktisk vägledning och stöd för att navigera genom sorgens landskap.
Digitalt arv: Vad händer med dina digitala tillgångar efter din bortgång?

Arv

3 minuters läsning

Digitalt arv: Vad händer med dina digitala tillgångar efter din bortgång?

I en digitalt driven värld blir frågan om vad som händer med våra digitala tillgångar efter vår bortgång allt viktigare. Digitala tillgångar, från sociala mediekonton till e-post och onlinebankkonton, utgör en väsentlig del av vårt arv. Men utan tydliga riktlinjer och åtgärder kan hanteringen av dessa tillgångar bli komplicerad för våra efterlevande.
Kan man testamentera bort sitt arv? En tydlig förklaring

Arv

3 minuters läsning

Kan man testamentera bort sitt arv? En tydlig förklaring

När det kommer till arv och testamenten, finns det många frågor och viss förvirring. En vanlig fråga är om det är möjligt att genom ett testamente ge bort allt sitt arv till någon annan, och hur detta förhåller sig till svensk lagstiftning. Låt oss bryta ner detta på ett enklare sätt.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.