Digitala valvet

2 minuter läsning

Göra dina gamla filmer digitala

Att spara gamla filmer är ett viktigt sätt att bevara våra minnen och historia för framtida generationer. Många av oss har gamla filmer som vi vill bevara, men de är kanske inspelade på föråldrade format som Super 8 eller VHS. Lyckligtvis finns det flera sätt att spara dessa filmer digitalt, så att de kan bevaras för framtiden och lätt delas med familj och vänner.

Super 8-filmer

Super 8-film var ett vanligt filmformat på 1960- och 1970-talen. För att spara dessa filmer digitalt, behöver du en Super 8-filmprojektor, en kamera och en dator. Börja med att spela upp filmen på projektor och filma det med en kamera. Detta kommer att spela in filmen som en digital fil på din kamera. Sedan kan du överföra filen till din dator och redigera den för att ta bort eventuella oönskade delar eller lägga till musik eller annat ljud.

 

 

VHS-filmer

VHS-filmer var vanliga på 1980- och 1990-talen och det finns fortfarande många VHS-kassetter som behöver bevaras. För att spara VHS-filmer digitalt, behöver du en VHS-spelare och en dator med en videoinmatningsenhet. Anslut VHS-spelaren till datorn med hjälp av en videoinmatningsenhet och spela upp kassetten. Datorn kommer att spela in filmen som en digital fil. Du kan sedan redigera filen på din dator precis som du skulle med en Super 8-film. Det finns också många företag som specialiserat sig på att konvertera VHS till digitala format.

 

 

DVD-filmer

DVD-filmer blev populära på 2000-talet och om du har gamla DVD-filmer som du vill spara digitalt, kan du använda en DVD-programvara för att extrahera filmen från DVD:n och spara den som en digital fil på din dator. Detta gör det möjligt att spara filmen på en hårddisk eller USB-enhet och enkelt dela den med andra. HandBrake är ett populärt och gratis DVD-”rippningsprogram” som fungerar på både Mac och PC.

 

 

Viktigt att bevara minnen

Att spara gamla filmer från Super 8, VHS och DVD-format är en viktig uppgift för att bevara våra minnen och historia för framtida generationer. Genom att följa de enkla stegen som beskrivs ovan, kan du enkelt spara dina gamla filmer digitalt och dela dem med andra. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga eller om du vill ha professionell hjälp, finns det många företag som kan hjälpa dig att konvertera dina gamla filmer till digitala format.

 

För att spara dem säkert och se till att efterlevande automatiskt får ta del av dem kan du använda Fernitas tjänst Digitala valvet.

Kom igång med Fernita

Kom igång med Fernita

Börja att spara saker digitalt för dig själv idag och dem du väljer att dela dina filer med.

Skapa konto och prova gratis!
Dela artikeln på

Magasin

Våra senaste artiklar

När öppnar man ett testamente?

Testamente

3 minuters läsning

När öppnar man ett testamente?

Ett testamente är ett viktigt juridiskt dokument som uttrycker den avlidnes önskemål angående fördelningen av egendom och tillgångar. Men när får man egentligen öppna ett testamente? Vem får öppna det? Och när träder testatorns önskemål i kraft? I den här artikeln talar vi mer om vilka regler som gäller när ett testamente ska öppnas.
Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

3 minuters läsning

Har jag rätt till ledighet vid dödsfall?

Att förlora en nära anhörig är tufft och det krävs tid för att läka – och för att hantera allt praktiskt som begravning och bodelning. Då kan det vara skönt att komma ifrån jobbets måsten ett tag. Men har man rätt till betald ledighet vid dödsfall, och är det möjligt att sjukskriva sig när en anhörig dött? Allt om ledighet vid dödsfall kan du läsa i den här artikeln.
Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

Efterlevnad

3 minuters läsning

Vem meddelar dödsfall – och till vilka anhöriga?

När någon går bort behöver anhöriga, men också andra aktörer i den avlidnes liv informeras. Men vem ansvarar egentligen för att meddela dödsfall till anhöriga – och vilka ska nås av informationen? Det finns inga lagar som säger hur och vem som ska meddela ett dödsfall. Inte heller finns det några regler kring vem som ska informeras. Däremot är det alltid någon som tar på sig ansvaret att sprida ordet vidare. Mer om vem som meddelar ett dödsfall till anhöriga och till vilka, kan du läsa i den här artikeln.
Se fler artiklar

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att erbjuda en bättre användarupplevelse.