Hoppa till innehåll
Fernita logotyp

FAQ / vanliga frågor

Här får du svar på de vanligaste frågorna om Fernita. Hittar du inget svar eller har problem maila oss på support@fernita.se

Vad är Fernita?

Fernita är en digital tjänst som skapar ordning och reda i livet. I Fernitas tjänst Digitala Valvet kan du spara allt det viktiga som du vill att dina efterlevande ska få ta del av den dagen du inte längre finns. Vi kallar det att dödspara. Det kan vara testamente, viktiga papper, men även en videohälsning eller ett unikt recept på köttbullar som dina barn alltid älskat. Allt sparas i Fernitas digitala valv och skapar ordning och reda för dig idag och dina efterlevande imorgon.
Fernita hjälper dig även att hantera det praktiska vid en anhörigs bortgång så att du inte missar något viktigt.

Vad är dödspara?

Dödspara är ett ord som betyder att man skapar ordning och reda för sig själv i livet men dessutom sparas allt viktigt som ens anhöriga behöver ta del av när man inte längre finns.

Hur funkar tjänsten?

Du skapar enkelt ett konto genom att logga in med Bank-ID. Då kan du börja spara all information du vill i ditt digitala valv. Det kan vara saker som du själv behöver i din vardag men som du vill spara tryggt och säkert, men framför allt kan du spara allt viktigt som dina efterlevande automatiskt ska få ta del av den dagen du inte längre finns.

Kan vem som helst komma åt min information?

Nej, all information som du sparar på Fernita är krypterad i flera steg och det är endast du som kommer åt informationen fram till den dagen du inte längre finns. Då får de anhöriga du valt automatiskt åtkomst till det du dödsparat.

Kan jag använda Fernita även om en anhörig som avlidit inte använde tjänsten?

Självklart. På Fernita kan du följa vår stegvisa guide på allt det praktiska som behövs göras när en anhörig avlidit. Då kan du känna dig trygg med att du inte missat att agera på något viktigt och kan fokusera på sorgearbetet istället för pappersarbetet.

Är jag klar om jag följer er stegvisa guide?

Det finns alltid undantag och specifika fall där man behöver agera annorlunda, men för den stora majoriteten är Fernitas stegvisa guide allt du behöver göra.

Vad kostar det?

Digitala Valvet kostar endast 20 kronor per månad, ett belopp som betalas årligen.
Stöd för efterlevande Kostar 495:- i engångsavgift, inkl alla nödvändiga dokument. I 495:- ingår ett årsabonnemang. Vill ni förlänga kostar det endast 20 kronor per månad, ett belopp som betalas årligen.

Vad kan jag dödspara på Fernita?

Du kan spara allt som du vill att dina efterlevande ska få ta del av. Det kan vara testamente, försäkringspapper, huspärmen, papper på bilen, andra viktiga papper eller alla dina lösenord. Men det kan också vara information av mer personligt värde som familjebilder, receptet på köttbullar som dina barn älskar, koordinaterna till ditt hemliga svampställe eller en framtidshälsning som du vill ge till barn eller barnbarn längre fram i tiden.

Kan jag avsluta mitt konto på Fernita?

Ja, du kan avsluta ditt konto när du vill.

Hur får mina anhöriga tillgång till min information?

Fernita är uppkopplade mot SPAR. Det gör att vi automatiskt får reda på när du gått bort. I samma stund får dina anhöriga automatiskt får tillgång till din Fernitaprofil.

Hur hanterar ni min information?

Fernita använder den senaste tekniken och all information som du sparar på Fernita är krypterad i flera lager för att säkerställa din säkerhet.